Nootdorpse miniatuurkermis herleeft bij Winkel van Rie

De primeur was tijdens de Nootdorpse Kermisweek. Toen werd voor het eerst een onderdeel van de miniatuurkermis van de gebroeders Kees en Aad van der Sman ‘herbouwd’ in de etalage van Winkel van Rie in de Dorpstraat in Nootdorp.

Gastvrij

De Winkel van Rie is het jongere zusje van het Huis van Rie een stukje verderop. In het Huis van Rie wordt van alles georganiseerd op het gebied van dagbesteding. Je kunt daar altijd even binnenlopen voor een kopje koffie of thee. Het is er heel gezellig en gastvrij.

Van alle markten thuis

In de Winkel van Rie wordt meer gewerkt. Daar zijn de cliënten arbeidsmatig bezig, al dan niet op weg naar een betaalde baan. Ze doen daar aan textielbewerking en de kleding die er gemaakt wordt, is te koop. Daarnaast is er een klussendienst die in en om het huis voor een tientje per uur klusjes doet. In de werkplaats wordt opknap- en onderhoudswerk verricht aan meubels en kasjes. Er is sinds enige tijd ook een textielprintservice.

Creatieve workshops

Je kunt er ook boeken kopen en binnenkort is erop iedere laatste vrijdag van de maand een creatieve workshop. Mensen die thuis kleding maken en er op een zeker moment niet uit komen, kunnen in de Winkel van Rie hulp en bijstand krijgen. Er zijn medewerkers en vrijwilligers met verstand van zaken. Net als in Huis van Rie kun je ook in de Winkel van Rie – het is de voormalige doe-het-zelf winkel van Willem Elderhorst – altijd naar binnen lopen en even buurten/winkelen.

Miniatuurkermis

Een van de vrijwilligers is Popke. Hij beheerd de Nootdorpse Miniatuurkermis die zestig jaar geleden is gebouwd door Kees van der Sman. Ze bouwen de kermis op in hun eigen achtertuin in de Beatrixstraaat en iedereen kon even een kwartje ergens in gooien en dan ging het draaien. Later stond de kermis opgesteld in het Totaliasatorgebouw bij het oude Witte Paard.
De kermis is nu zestig jaar oud maar verkeert na een opknapbeurd nog in behoorlijke goede staat. De laatste maand stond het Reuzenrad in de etalage van Winkel van Rie en trok veel bekijks. Miranda Nonnekes zet het rad in werking en binnen een minuut staat er al een vrouw met een kinderwagen met kind zeker twee minuten naar het tafereel te kijken. Heel veel mensen vinden het prachtig om te zien. De kermis omvat heel wat: een zweefmolen, botswagens, bootjes een schietsalon, scooters en ook een oliebollenkraam. De Winkel van Rie kan niet alles tegelijk tentoonstellen maar aan het eind van het jaar zeker de oliebollenkraam floreren in de etalage.

Gezellig uitje

Nu doen ze het bij de Winkel nog even met tompouces maar de oliebollen komen eraan. Aldus Miranda die vertelt dat cliënten en vrijwilligers recent een ‘bedrijfsuitje’ hadden: ze hebben in Den haar de Ooievaart gemaakt en daarna een feestje gevierd bij Buytenhout aan de boorden van de Dobbeplas.

Telstar kermis WVR