Inge kroop uit haar schulp bij Winkel

Deelnemer Inge bij Winkel van Rie

Inge, 20 jaar, heeft een jaar als deelnemer gewerkt bij Winkel van Rie en blikt terug op de gezellige tijd die ze gehad heeft bij de dagbesteding in de Dorpsstraat van Nootdorp.

“Ik ben hier terecht gekomen omdat ik een plek nodig had om weer een ritme op te bouwen, zodat ik de volgende stap in mijn leven kan maken.” Bij de Winkel van Rie leren deelnemers praktische vaardigheden zoals breien, naaien en houtbewerking. Verantwoordelijk zijn voor taken die bij het dagritme van de Winkel horen en daarin de zelfstandigheid vergroten hoort ook bij de vaardigheden. Maar waar gewerkt wordt moet ook plezier gemaakt worden en dat deed Inge. “De gezelligheid en ontspannen sfeer van de mensen om me heen hebben me geholpen om uit mijn isolement te kruipen en nieuwe sociale contacten durven maken. Met de andere deelnemers drinken we voor we beginnen een kop koffie of thee en wanneer we praten over wat we die dag gaan maken, dan word ik gelijk enthousiast!”

De kop koffie is inmiddels achter de kiezen en de radio speelt zachtjes op de achtergrond de laatste hits. Alle deelnemers gaan aan de slag met zijn of haar taken. Wanneer het even niet lukt bij de naaimachine loopt Inge naar de begeleiding die haar verder helpt. Naast het naaien van kussens ging ze ook aan de slag met het indelen en aankleden van de etalages.

Klanten kregen kledingadvies, ze maakte foto’s en schreef berichten voor de Facebookpagina van Winkel van Rie. “Het was in het begin erg spannend omdat ik ineens veel meer verantwoordelijkheid kreeg. Gelukkig werd ik niet in het diepe gegooid en kreeg ik van alle kanten hulp. Mijn toekomstplannen? Over 2 maanden verhuis ik voor mijn studie en stop ik bij de Winkel, maar alles wat ik hier geleerd heb neem ik mee voor de rest van mijn leven.”